7 tips om van uitstelgedrag productief gedrag te maken.

Het is de grootste paradox van ADHD; Als je geïnteresseerd bent, kan je jezelf er niet vanaf krijgen. Als je verveelt bent is focus een grote marteling.

Verveling is 1 van de  belangrijkste redenen waarom ADHDers uitstellen. Standaard klusje zoals telefoontje en papierwerk of huishoudklusjes zoals de was en afwas, worden afgehouden en uitgesteld totdat ze in je gezicht ontploffen en  niet meer te negeren zijn. (en dan meestal veel lastiger)

Maar het hoeft niet zo te zijn. Uitstelgedrag kan voorkomen worden. Hier 7 tips om je er bij te helpen:

1. Maak een Plan

Een plan haalt de druk van het moment weg en helpt je met het voorkomen van overprikkelt te raken. Als je een paar minuten de tijd neem om een taak te plannen voor je er mee begint, helpt het je er mee verder te gaan en neem je al van te voren de beslissingen.

2. Maak iemand anders betrokken

Het is makkelijker productief te zijn als iemand samen met je aan het werk is. Zorg dat het hele gezin tegelijk bezig is met de huishouding. Moet je boodschappen doen of/en dingen wegbrengen, vind iemand die dit ook moet doen en ga samen op pad. Maak gebruik van openbare omgevingen, neem je papierwerk mee naar de bibliotheek of een koffietent.

3.  Zet het geluid harder

Zet wat leuke ‘upbeat’ muziek aan, en laat het jou een boost geven. Muziek kan je veel energie geven en maakt de taken een stuk minder saai. Kies voor iets met een stevige beat en muziek waar je vrolijk van wordt.

4. Doe 2 dingen tegelijk

Wees niet bang van de standaard af te stappen. Meerdere dingen tegelijk doen zit in je aard. Je kan rekeningen betalen terwijl je TV kijkt of met mensen aan de telefoon praten als je de papieren opruimt. Met 2 zaken tegelijk bezig zijn, zorgt dat je minder snel verveelt bent.

5. Prioriteiten Stellen

Misschien ben je een taak aan het uitstellen om dat deze niet belangrijk is. Je vind de zolder uitruimen heerlijk om te doen, maar je leven wordt er niet veel makkelijker van. Als het klinkt als een heel goed idee, maar het is uit uiteindelijk niet belangrijk, laat het dan los. Anders blijft het boven je hoofd hangen.

6. Delegeer

Waarom lijden? Besteed saaie klussen zo veel mogelijk uit. Verdeel het huishouden op zo een manier dat iedereen zoveel mogelijk doet wat hij het leukste vind. Misschien een huishoudster, een klusjesman? Een administratiekantoor, een handige vriend. Probeer de taken waar je elke keer weer tegenop kijkt zoveel mogelijk uit te besteden, zodat je meer tijd heb voor de dingen waar je wel je aandacht bij kan houden.

7.  Doe het gewoon!

Denk er niet te veel over na, spring erin en begin gewoon. Ik weet dat ‘het gewoon doen’ vaak juist het probleem is, maar begin er gewoon aan, ook al is het zwaar. Als je eenmaal bezig bent valt het vaak mee, en is het sneller gepiept als verwacht. Stop met er over denken, begin met doen.

Heb jij nog manieren om uitstel gedrag om te zetten in productief gedrag, laat het ons in de reacties weten!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Tagged with:     ,

4 reacties

  1. puppy

    komt gewoon niks uit mijn handen …….erger me suf aan mezelf (:(:

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snel naar