ADHD aan je kind uitleggen

ouderen adhd

 Hoe leg je aan je kind uit wat ADHD is?

Tips om aan je kind uit te leggen wat ADHD is, hou het positief en beantwoord de vraag; Wat is ADHD

Ouders vragen zich vaak af hoe aan hun kind uit te leggen wat ADHD is, en of ze het wel uit moeten leggen.

Wij denken wel dat het verstandig is uit te leggen aan je kind wat ADHD inhoud, het geheim houden aan je kind is een geheim waar je niet veel mee opschiet. Het kan zelf het idee wekken dat het is slechts of beschamend is. Wat niet goed is voor het zelfbeeld van je kind.

Elk kind wat oud genoeg is om  ADHD testen te krijgen, is oud goed om de resultaten te weten. (Kinderen die jonger zijn kunnen het wel af met minder details dan oudere kinderen.) Meestal is de beste aanpak om het kind te vertellen dat er sprake is van ADHD, en uit te leggen wat dit betekent. Belangrijk is dit positief te houden.

Hier een voorbeeld hoe je het nieuws zou kunnen brengen:
Praat er met je kind over dat hij nu een paar keer bij de dokter is geweest en veel vragen moest beantwoorden en een paar spelletjes moest spelen. Hij of zij zal nu wel nieuwsgierig zijn naar de uitslag! Je kan je kind vertellen dat er is gebleken dat hij een bijzonder stel hersenen heeft en hij daarom een “cool” kind is, vaak heeft het kind eerder het tegenovergestelde gehoord.

Je kan dan het kind vertellen dat hij of zij ADHD/ADD heeft, en bijvoorbeeld zeggen dat jij het ook heb. (ADHD is vaak doorgegeven). Daarna kan je verwijzen naar een turbo motor in een auto, en de vergelijking maken met de hersenen, Dus het is een supersnel brain! Alleen is het probleem soms dat die supersnelle hersenen soms te snel gaan.. Daarom is er speciale motorolie nodig om te zorgen dat de turbomotor niet overhit raakt. Maar met een goed stel remmen en de juiste olie, kan je er heel veel races mee winnen.

Als je kind problemen heeft gehad met zijn aandacht er bij te houden op school, kan je uitleggen dat zijn geest supersnel heen en weer gaat en aan van alles tegelijk denkt, en dat het dan bijna overloopt van nieuwe, goede ideeën, en dat, dat fantastisch is. Vertel je kind dat het de reden is waarom hij of zij zoveel beleeft en zoveel lol heeft in zijn leven. Maar vermeld ook dat je kind hulp nodig heeft om goed te zorgen voor het race-brain, het is belangrijk goed met de remmen leren om te gaan.

Als je kind vragen stelt, beantwoord ze. Hou de antwoorden simpel, kort en positief. Leer als ouders zoveel mogelijk over ADHD.

Kinderen met ADHD hoeven niet meer, te leren. Alleen misschien een beetje anders. Het is belangrijk voor je kinderen dat ze zich niet benadeeld voelen door ADHD. ADHD is een beetje als linkshandig zijn. Het is een deel van wie je bent, niet wie je bent.

Tagged with:     ,

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *