Atomoxetine ( Strattera) bij ADHD

Atomoxetine ( Strattera) bij ADHDAtomoxetine ( Strattera) medicatie bij ADHD. Atomoxetine (merknaam Strattera) is een noradrenalineheropnameremmer die gebruikt wordt om de symptomen van ADHD te verminderen. Het is een alternatief voor Methylfenidaat (ritalin)

Geen stimulerende werking bij Atomoxetine

Van Ritalin is bekend dat het een stimulerende werking heeft op het centrale zenuwstelsel. Hierdoor zijn mensen die gediagnostiseerd zijn met ADHD minder snel afgeleid  waardoor het dagelijkse leven rustiger kan worden beleefd en men zich beter kan concentreren. Het nadeel van dit medicijn is dat het verwant is aan amfetamine, al is het minder sterk. Het middel atomoxetine heeft daarentegen geen stimulerende werking. Het remt alléén de heropname van noradrenaline. Hierdoor valt het medicijn niet onder de Opiumwet.

Lang werkend ADHD medicijn

Atomoxetine is een langwerkend middel en mag worden voorgeschreven aan kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen. Omdat het medicijn lang werkt hoeft het slechts eenmaal per dag te worden ingenomen. De hoogte van de dosis per inname is in de eerste plaats afhankelijk van de leeftijd en in de tweede plaats van het gewicht van de patiënt. Je bouwt de dosis geleidelijk aan op tot het gewenste resultaat is bereikt. Doorgaans wordt het optimale effect na twee tot vier weken ervaren. Net als andere medicatie gaat de inname van atmoxetine gepaard met bijwerkingen. Sommige komen vaker voor dan andere.

Bijwerkingen Strattera

Sneller geïrriteerd en suïcidale gedachten

De meest voorkomende bijwerking is het verhogen van de hartslag. Met het sneller slaan van het hart stijgt tevens de bloeddruk en kan als onprettig worden ervaren. Patiënten met een hart stoornis worden afgeraden dit medicijn te gebruiken.

Daarnaast wordt gemeld dat mensen sneller geïrriteerd zouden zijn en zelfs boos kunnen worden. In een Amerikaans rapport opgesteld door de American Acadamy of Pediatrics  kwam naar voren dat mensen die atomoxetine gebruikten vaker suïcidale gedachten hadden dan placebo gebruikers.

Bijwerkingen in mindere mate

Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn, misselijkheid, overgeven, slaperigheid , afname van de eetlust en hoofdpijn. In mindere mate kunnen gebruikers van atomoxetine duizelig worden, een droge mond krijgen, gewicht verliezen en een brandende sensatie voelen in de handen, armen en benen. Deze laatste bijwerkingen zijn in de testfasen geconstateerd maar komen in de praktijk in een  mindere mate voor.