Dexamfetamine

DexamfetamineWat is dexamfetamine?

Dexamfetamine is een medicijn dat wordt gebruikt om mensen met ADHD (hyperactiviteit) en narcolepsie (slaapziekte) en soms ook depressie en overgewicht mee te behandelen. Het stimulerende middel is verwant aan amfetamine. In Nederland is het middel verkrijgbaar in tabletvorm op recept, onder de merknaam Amfexa.

Hoe werkt het?

Dexamfetamine zorgt ervoor dat in de hersenen de neurotransmitters dopamine, norepinefrine en serotonine worden vrijgegeven. Eerdere middelen zoals methylfenidaat zorgen er juist voor remming van het heropnemen van onder andere dopamine, dus niet zozeer het vrijgeven van deze neurotransmitter. Dexamfetamine heeft hierdoor een net wat andere werking en andere bijwerkingen. Dit heeft als voordeel dat patiƫnten die slecht reageren op methylfenidaat baat kunnen hebben bij dexamfetamine.

Als het middel wordt gebruikt voor ADHD zorgt het ervoor dat patiĆ«nten zich beter kunnen concentreren en minder hyperactief zijn. Onderzoek bij kinderen toont aan dat ze minder onderbrekend gedrag vertonen in de klas. Mensen met ADHD worden er rustiger van, terwijl het stimulerende middel bij geestelijk ‘gezonde’ mensen juist voor een toename in energie en drukte zorgt. Medische onderzoekers hebben het middel veilig bevonden voor behandeling van ADHD.

Nadelen

Net als amfetamine heeft dexamfetamine nadelen, zeker als het recreatief wordt gebruikt. Het is milder en puurder dan (de meeste vormen) van speed, maar de nadelen zijn grofweg hetzelfde. Bij te veel gebruik of overgevoeligheid kan het middel lijden tot paranoia, angstaanvallen en ernstige geprikkeldheid. Lichamelijk kan het leiden tot hoge bloeddruk en snelle hartslag. Het is gevaarlijk voor mensen die al hart- en vaatproblemen hebben. Ook raden medische experts af om het middel te gebruiken als je anorexia, depressie, de oogziekte glaucoom of lever- en/of nierproblemen hebt. Net als Militairen gebruiken dextro-amfetamine kan een kleine hoeveelheid seksuele lust vergroten, maar kunnen grotere hoeveelheden juist weer leiden tot erectiestoornissen. Het gebruik van dexamfetamine kan leiden tot slapeloosheid met alle lichamelijke en geestelijke gevolgen van dien. Bovendien kan het middel leiden tot geestelijke verslaving, waarbij je zonder het middel je lusteloos, geprikkeld en vermoeid voelt en je bijna niks gedaan krijgt zonder het te nemen. Lichamelijke verslaving aan dexamfetamine is door onderzoek niet aangetoond.

Recreatief

Het middel wordt door mensen zonder ADHD recreatief gebruikt voor de euforische en seksueel stimulerende bijwerkingen. Zo wordt het door ‘clubbers’ gebruikt om de hele nacht te feesten. Het zou ook de cognitieve vermogens vergroten en hierdoor geschikt zijn voor bijvoorbeeld studie of schrijven van teksten.