Melatonine voor een betere slaap

Melatonine en Slaapproblemen

Heb jij problemen met je nachtrust (zoals de meeste mensen met ADHD) of wil je een jetlag tegengaan? Dan kun je eens melatonine pillen proberen. Dit slaap hormoon pillen zorgen voor een betere nachtrust doordat ze de natuurlijke werking van je dag- en nachtritme verbeteren. Zo kun je overdag beter functioneren en ’s nachts beter slapen.

Hoe ontstaat een melatonine tekort?

Melatonine wordt door je hersenen zelf aangemaakt. Het wordt ook wel het slaaphormoon genoemd, omdat het ons dagelijkse ritme regelt. Bij sommige mensen kan deze regeling echter verkeerd verlopen. Er is dan sprake van een tekort, waardoor je moeite hebt met in slaap vallen.

Bij mensen met ADHD / ADD is dit ritme vaak ontregeld, maar ook als je last hebt van een jetlag of in de ploegendienst werkt is dit systeem ook ontregeld. Andere mensen hebben er constant last van en de kans is groot dat zij aan slaaptekort lijden. Een tekort kan verschillende oorzaken hebben; er wordt nog veel onderzoek aan gedaan. Heb jij last van slaaptekort, dan kan melatonine dus een oplossing zijn.

Bijwerkingen van melatonine

Of melatonine bijwerkingen heeft zal per persoon verschillen. Uit onderzoek is gebleken dat de bijwerkingen zeer zelden optreden.

Onder symptomen die gemeld zijn vallen bijvoorbeeld een droge mond, overgevoeligheid, nervositeit en buikpijn. Let wel: deze symptomen zijn zeer zeldzaam. Als het gebruik bij jou wel voor dergelijke symptomen zorgt, is het verstandig om een arts te raadplegen. Overigens heeft het gebruik van geen invloed op wat je mag eten of op auto rijden, of het verstandig auto te gaan rijden als je probeert slaperig te worden is natuurlijk wel de vraag. Wel kan het drinken van alcohol de werking van melatonine verminderen.

Melatonine dosering

Bij elk geneesmiddel / medicijn is het belangrijk om je aan de juiste dosering te houden. Zo ook bij dit slaaphormoon.

Voor volwassenen is de juiste dosering per keer zo’n 0,1 tot 2 milligram. In uiterste gevallen mag dit worden uitgebouwd naar 5 milligram.

Melatonine Kinderen

Bij kinderen mag de dosering wat hoger, aangezien zij het medicijn sneller afbreken. Melatonine gebruik je meestal één of twee uur voordat je gaat slapen, zodat de effecten van het medicijn het beste tot hun recht komen.

Jetlag

Om de nare gevolgen van een jetlag tegen te gaan, gebruik je melatonine tot 5 dagen na aankomst. Als je het tegen langdurige slapeloosheid gebruikt mag de duur maximaal 13 weken zijn.

Eindoordeel

Veel mensen worden angstig als ze het woord ‘slaappillen’ horen. Toch is dit een middel dat goed tegen slapeloosheid werkt en weinig tot geen risico’s met zich meebrengt. Heb je last van een verminderde nachtrust, rusteloosheid of slapeloosheid, dan zal melatonine je een betere slaap geven.

Bestel direct bij Bol.com, dan heb je het morgen in huis!


Meer slaaptips van Adhdritalin:

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/nPo19Wyl-VU” rel=”no”]