Dexamfetamine niet meer volledig vergoed vanaf 1 mei

Vanaf 1 mei veranderen er zaken voor mensen die dexamfetamine gebruiken. De apothekers moet in plaats van dit medicijn Amfexa leveren. Dit betekent voor de mensen die dit gebruiken dat ze een eigen bijdrage moeten gaan betalen.

Amfexa in plaats van dexamfetamine, in verschil van maximaal 70 euro per maand voor de patiënt. Voor gebruikers van  Concerta, Strattera of een ander ADHD-geneesmiddel verandert er niets.

Dexamfetamine wordt gebruikt bij de mensen die niet goed reageren op methylfenidaat. en deel functioneert beter met dexamfetamine. Dat geldt voor ongeveer 30.000 mensen in Nederland. Dexamfetamine werd bij de apotheek zelf bereid, echter is dit voor de apotheker niet meer toegestaan. De dexamfetamine wordt in het vervolg geleverd door een fabrikant onder de naam Amfexa. Het is in de wet bepaald dat een middel niet meer zelf gemaakt mag worden door de apotheker als er een variant uit de fabriek beschikbaar is. Dit betekent echter ook dat de vergoeding in de basisverzekering vervalt.

Amfexa Vergoeding ADHD medicatie

Op dit moment wordt er maximaal € 3,63 per doosje ADHD medicatie vergoed. Het nieuwe middel Amfexa kost € 27,18, dus blijft er € 23,55 per doosje zelf over wat de gebruiker zelf moet betalen. Gemiddeld is het gebruik 2-3 doosjes per maand, dus de bijdrage kan oplopen tot € 70,-

Ruud Martens van Independer, vindt niet dat dit kan.

“De zorgverzekering is de enige verzekering die je maar één keer per jaar kunt aanpassen of opzeggen. Het is daarom extra belangrijk dat verzekerden erop kunnen vertrouwen dat de overheid en de verzekeraar de vergoedingen niet ineens tussentijds aanpassen. Daar is nu wel sprake van. Als gebruikers van dexamfetamine hadden geweten dat dat zou worden vervangen door Amfexa hadden ze zich per 1 januari voor de eigen bijdrage kunnen verzekeren. Nu is dat niet meer mogelijk. Zij worden nu, buiten hun schuld om, opgezadeld met extra uitgaven voor medicijnen die ze mogelijk al jaren gebruiken. Daarom roep ik verzekeraars op om gebruikers van Amfexa geen eigen bijdrage in rekening te brengen tot het eind van het jaar.”

Of de verzekeraars hier gehoor aangeven is nog niet bekent.

About the author /


Martin, bouwjaar 1978. Diagnose ADHD (gecombineerd type) 2010, na een leven van hoge pieken en diepe dalen. In de hyperfocus geraakt over het onderwerp AD(H)D, Lifestyle veranderd. Nog altijd op onderzoek uit. Alle dagen lekker druk - Martial arts - Processen - Moestuin - Liefde - Bonuskids - De hond - Internet

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *