Europees onderzoek naar ADHD

UMC Groningen coƶrdineert een belangrijk deel van een groot onderzoek naar ADHD. 17 onderzoeksinstituten in 8 Europese landen doen hier aan mee. In het onderzoek is meer aandacht voor ADHD bij volwassenen.

Doel van het onderzoek

,,Het doel van het onderzoek is om de aandoening systematisch in kaart te brengen, van de kindertijd tot de ouderdom. In meerdere landen kijken we naar patronen van problematiek binnen families en naar de genetische achtergrond”

Meld Catharina Hartman, Universitair hoofddocent bij het Groningse ziekenhuis UMCG en leider van het Nederlandse deel van het onderzoek.

Vaak is ook de vraag of de diagnose te vaak wordt gesteld en/of er te snel medicatie wordt voorgeschreven. Deze vraag is in Nederland, ook in andere landen in Europa.

Volgens een schatting heeft 5% van de kinderen en 3% van de volwassenen last van ADHD. Opvallend is wel dat de diagnose 3x zoveel bij jongens, dan bij meisjes wordt gesteld.

Onderzoek in Nederland

Het onderzoek in Nederland vind plaat door het gebruiken van steekproefsgewijze Livelines. In noord Nederland hebben 165.000 mensen tussen de 8 en 100 jaar oud zich opgegeven beschikbaar te zijn voor het onderzoek. Deze groep zal gegevens opgeven over hun ADHD kenmerken, en eventuele bijkomende problemen. De Resultaten zullen worden samengevoegd met de andere deelnemende landen.

ADHD bij volwassenen

In het verleden waren bijna alle het ADHD onderzoek gericht op kinderen. Omdat de problemen ontstaan in de kindertijd was het onderzoek ook op die tijd

adhd volwassenen

gericht. Men ging er toen ook nog van uit dat ADHD niet bestond, of dat het stopte als de mensen volwassen waren. Onder andere om deze redenen is er nooit veel onderzoek naar ADHD bij volwassenen gedaan.

ADHD bij volwassen kan zeker zorgen ook voor problemen zoals;

  • een verhoogde kans op verslavingen,
  • een verhoogde kans op overgewicht,
  • professionele problemen,
  • financiĆ«le onzekerheid,
  • problemen met relaties.

Hartman hoopt met dit onderzoek een beter inzicht te krijgen in ADHD bij volwassenen, wat ook zin vol is voor lopende en komende onderzoeken naar ADHD.

Tagged with:     , , , ,

About the author /


Martin, bouwjaar 1978. Diagnose ADHD (gecombineerd type) 2010, na een leven van hoge pieken en diepe dalen. In de hyperfocus geraakt over het onderwerp AD(H)D, Lifestyle veranderd. Nog altijd op onderzoek uit. Alle dagen lekker druk - Martial arts - Processen - Moestuin - Liefde - Bonuskids - De hond - Internet

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *