Genen en omgevingsfactoren op invloed ADHD

Psychologe Maria Groen-Blokhuis heeft een nieuw onderzoek naar de ADHD genen en invloeden gedaan, hier gebruikte ze data uit het Nederlands Tweelingen Register.

Het onderzoek richtte zich op specifieke genetische en omgevings- factoren voor hyperactiviteit en concentratie problemen. Bekende kenmerken van ADHD.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een aantal zaken in de jeugd van invloed kunnen zijn op de ADHD kenmerken. Bijvoorbeeld een laag geboortegewicht, flesvoeding ipv borstvoeding en huilgedrag kunnen een indicatie zijn voor het ontwikkelen van concentratieproblemen op jonge leeftijd.

Groen-Blokhuis  ging in een groep van 17,560 kinderen op zoek naar genetische varianten die ADHD-symptomen beïnvloeden.
De gemeten DNA-varianten blijken de hoeveelheid ADHD-symptomen te voorspellen, maar de effecten zijn erg klein. Hierom is het moeilijk te zien om welke varianten het precies gaat. Door de gegevens van de tweelingen te gebruiken, is het duidelijker geworden dat ADHD op genetisch niveau te begrijpen is om te kunnen zien of mensen veel of weinig last kunnen hebben van bijvoorbeeld concentratieproblemen en hyperactiviteit.

Dankzij dit onderzoek kan ADHD en haar oorzaak weer wat beter begrepen worden en helpen met de behandelmethoden.

Zie ook het  proefschrift in van VU

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Tagged with:     , ,

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snel naar