Hekel aan boodschappen doen?

Hoe je als volwassenen met ADHD impulsieve aankopen kan voorkomen, geld kan besparen en 2 keer zo snel de winkel uit kan zijn.

Wat is je minst favoriete ding om te doen? De meeste mensen met ADHD hebben boodschappen doen hoog in hun lijstje staan, samen met rekeningen betalen en de was doen.

Supermarkten lijken er op ontworpen om je ADHD hersenen gek te maken. Flitsende, afleidende reclameborden, misleidende verpakkingen en een ontelbaar aantal keuze’s. En dan die aanbiedingen bakken, deze werken als raketbenzine op een impulsief persoon.

Andere shoppers sjokken tergend langzaam  heen en weer in de gangpaden, hun karretje precies voor het gene wat jij wil pakken, of midden in het pad terwijl ze op hun boodschappenlijstje staan te staren. Ondertussen vragen wij ons af of we nu gesneden of gehakte sperziebonen moeten kopen..

Uiteindelijk geven we het op om te proberen uit te vinden wat nu beter is.. en kopen we het allebei.. of helemaal niet. Wat begint als als “even snel naar de winkel” , veranderd in een langdurige, frustrerende,  energie zuigende en dure trip. En vaak kom je niet terug met waar je voor heen ging.

Boodschappen doen moet beter kunnen..Hier wat basisregels en tips die je kunnen helpen. We beginnen met 3 basisregels:

shoppingRegel 1: Eet voordat je boodschappen gaat doen.Je hebt deze vast vaker gehoord, maar hij werkt gewoon goed. Als je maag gevuld is, ben je een stuk minder gevoelig voor impulsieve aankopen zoals die snoepjes in de aanbiedingenbak.  Ook ben je minder geneigd grote hoeveelheden in te slaan. Studies hebben aangegeven dat er gemiddeld 17% minder word gekocht als er gewinkeld word met een volle maag.

Regel 2: Winkel op een vaste dag en tijd, geen willekeurig sprintje naar de winkel meer. (liefst een rustige dag en tijdstip (zoals vroeg in de ochtend)

Regel 3: Winkel met een geschreven lijstje, wat opgebouwd is na het controleren van de koelkast, voorraadkast, en schoonmaakmiddelen opslag. Als je voor het winkelen inventariseert, is het makkelijker geen onnodige voorraden aan te leggen.

winkelwagen

Deze 3 regels zijn een goed begin, maar we hebben nog wat meer tijd, kosten en hoofdpijnbesparende tips voor je:

1. Zorg voor een boodschappenlijst aan de koelkast, met een pen er aan vast

Vraag iedereen in je huishouden om daar, indien noodzakelijk, boodschappen op te schrijven.

2. Neem altijd je boodschappenlijstje, kortingen (kortingskaarten) en neem een pen mee om je lijstje mee af te strepen.

Neem je mobile telefoon ook mee, als je niet zeker weet of er iets wel of niet nodig is tijdens het boodschappen doen. Bel iemand thuis en vraag of er nog genoeg van is bij twijfel. Probeer je kortingskaart aan je sleutelring te hangen, zodat je hem niet snel vergeet.

3. Vermijd tussendoor sprintjes naar de supermarkt

Doe 1x per week boodschappen, elke week. Hekel aan drukte? Probeer winkelen op een doordeweekse dag, of laat in de avond. Vermijd maandagen, omdat de voorraden altijd minder zijn na het weekend

4. Winkel elke week bij dezelfde winkel

Hoe bekender je bent met een winkel, hoe efficiënter je het karretje zal vullen. Winkelen bij meerdere winkels zal je misschien een beetje geld besparen, maar dan moet je wel zeker weten dat de besparing wel groot genoeg is om de extra tijd (en benzine) te verantwoorden. Met andere woorden, het moet wel de moeite waard zijn.

5. Kijk laag en hoog

De meeste voordelige boodschappen staan meestal op de onderste of bovenste plank. De producten op ooghoogte zijn altijd de duurste, met de hoogste winstmarge voor de winkel. Om zeker te weten dat je een goede deal maakt, controleer je de kilo prijs. een grotere verpakking is meestal goedkoper per gewicht. Maar niet altijd..

6. Vraag hulp

Als je niet helemaal zeker weet waar iets precies staat, vraag het dan aan het winkelpersoneel. Dit is meestal sneller als door alle paden dwalen op zoek naar je product. Zonder dwalen blijft ook de kans dat je het lijstje blijft volgen groter.

7. Hou de kassa in de gaten met afrekenen.

Scanners maken ook fouten, het is het fijnst als je dit meteen ziet. Het is niet leuk en wel tijdrovend om achteraf je korting of teruggave te krijgen als er iets verkeerd gescand is

Wat zijn jou tips en/of frustraties in de supermarkt? Laat het ons weten in de reacties!

 

RelatedPost

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Tagged with:     , , , ,

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snel naar