Minder ritalin in groene buurten

Sjerp de Vries heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen ADHD en een groene omgeving. 

Sjerp de Vries, omgevingspsycholoog Alterra, onderzocht het verband tussen ADHD en de groenheid van de omgeving. De conclusie van het onderzoek is; “Hoe meer groen, hoe minder Ritalin.”

Volgens het onderzoek gaat meer groen in arme buurten gepaard met 10% minder medicijnen gebruik zoals ritalin.

Opvallend is dat het effect alleen in de arme buurten aanzienlijk is. Het onderzoek meld niet hoe dit kan.

Statistische analyses tonen ons dat meer groengebied binnen 250 meter gepaard gaat met een lagere kans op het gebruik van een ADHD medicijn. Kleine groenelementen hadden dit effect niet

In het onderzoek is gekeken naar de leeftijd en het geslacht van het kind,  gemiddelde WOZ-waarde woningen, stedelijkheids­graad , aandeel niet-westerse allochtonen, aandeel kinderen onder de 15 jaar

De omgevingspsycholoog geeft aan het eens te proberen met je ADHD kind( ook volwassen ADHD-ers), zoek meer de natuur opzoeken om te kijken wat het effect is.

Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de groenheid van de omgeving en diagnose’s van de huisarts, dit geeft volgens de onderzoek een beter beeld.

Meer groen, minder adhd

Groen en de gezondheid

Over het algemeen is het steeds duidelijker dat groen in de woonomgeving goed is voor de gezondheid. Het contact met groen lijkt vooral een rustgevend en herstellend vermogen te hebben.

Voorbeelden uit onderzoek zijn:

  • Sneller herstel na een stressvolle gebeurtenis
  • Beter concentratievermogen
  • Meer zelfbeheersing

Bij het meeste onderzoek op groen gebied is tot nu toe alleen naar volwassenen gekeken. Onderzoek naar de invloed bij kinderen is nog weinig voorgekomen.

About the author /


Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *