Overprikkeld door technologie

overprikkeld

Vermijd chronische stress en overdonderd te worden door de moderne technologie. Er zijn altijd manieren om overprikkeling in het leven te voorkomen als je probeert om te gaan met ADHD.

Omgaan met de technologie is daar ook een onderdeel van. In deze tijd van een continue gigantische informatie stroom, hier 3 tips die je misschien helpen om niet overprikkeld te raken.

1. Meerdere apparaten, 1 focus

Het is vaak cruciaal je op 1 ding tegelijk te concentreren. Maar het is tegenwoordig makkelijk om door meerdere schermen tegelijk afgeleid te worden. Oefen focussen, zonder afleiding, gericht op 1 taak. Probeer tijd te reserveren waarin je onbereikbaar bent voor andere mensen en bijvoorbeeld schermen, focus in je in de periode op terugkerende taken.

2. Email bijhouden

overprikkeld mailBij blijven met email, is een groot probleem voor veel ADHDers. Vandaag de dag krijgen de dag krijgen de meeste mensen een constante stroom van email. Iedereen met een e-mailadres (of meerdere adressen) weet precies wat er hier bedoeld word en hoeveel tijd we elke week kwijt raken aan email. Hier wat tips om de emails onder controle te krijgen;

  • Net als in het echte leven, heeft elk bericht een plekje nodig nadat het in de inbox terecht is gekomen (maak mappen aan)
  • Probeer zoveel mogelijk email direct als ze gelezen worden te beantwoorden
  • Om het jezelf makkelijker te maken kan jezelf proberen het beleid aan te houden je antwoorden niet langer dan 5 zinnen te maken. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar is het is een goede stelregel
  • Controleer je berichten van email of Facebook e.d. op vaste tijdstippen, zet “push notificatie uit zodat je niet geleefd word door je berichten, maar gefocust blijft.

3. Begrijp de technologie

Als je alle moderne technologie die je beschikbaar hebt niet goed begrijpt, gebruik je deze waarschijnlijk ook niet optimaal en ben je niet efficiënt bezig. Maak gebruik van Youtube of websites als howcast om te leren hoe programma’s of je telefoon nu echt werkt. Vaak zitten er handige functie in waarvan je het bestaan niet weet, maar die wel je leven een stuk makkelijker kunnen maken en er voor kunnen zorgen dat je minder overprikkeld raakt. De tijd die je investeert in het goed begrijpen van de zaken, betaald zich vaak dubbel en dwars terug!

Tagged with:     , , ,

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *