Ritalin, wat is het?

Wat is Ritalin? Een uitleg

Ritalin is een medicijn wat kan worden voorgeschreven bij ADHD, ADD en Narcolepsie (Slaapziekte)

Wat is ritalin?

Methylfenidaat

Ritalin is een merknaam, het voornaamste bestandsdeel is methylfenidaat. Dit is een stof die lijkt op amfetamine, de werking is ook erg vergelijkbaar, echter is methylfenidaat een stuk minder sterk en werkt het minder lang.

Ritalin zorgt voor mee aanmaak van dopamine en noradrenaline in de hersenen, daarnaast blokkeert de ehropname van deze stoffen.

Ritalin uitlegDopamine

Methylfenidaat is een stimulerend medicijn dat de aandacht en stemming kan verbeteren. Voor mensen zonder AD(H)D, is Ritalin een oppeppend middel vanwege de aanmaak van Dopamine. Mensen met AD(H)D maken echter een tekort aan van deze stof, en op hun heeft het een rustgevend effect en helpt het prikkel en impulsiviteit te remmen.

Internationaal valt methylphenidaat  onder de Opiumwet, bij gebruik van Ritalin op recept is er sprake van ontheffing van deze wet.

Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 70% van de behandelde mensen met ADHD ritalin een positief effect heeft op  het beheersen van concentratie, hyperactiviteit, impulsiviteit en agressiviteit.

Ritalin is meestal in vorm van tabletten van 10 mg, deze beginnen met werken na ongeveer een half uur. Het effect is na 3 tot 4 uur uitgewerkt. Het is van belang op tijd de medicatie in te nemen om een “rebound” tegen te gaan.


Bijwerkingen methylfenidaatBijwerkingen Ritalin

Zoals elke medicijn kan behalve het gewenste effect kan ritalin ook bijwerkingen geven. Lees er hier meer over

 

rebound ritalinRebound Ritalin

Een Rebound komt voor als het medicijn uitwerkt. De kenmerken van ADHD komen dan in heftigere mate terug. Lees er hier meer over