Sluimerstand en ADHD

ADHD Kenmerken

Er is een bepaald gedrag onder mensen met ADHD waar niet veel over gesproken of geschreven word.

Echter is het het iets wat onder veel ADHD-ers voorkomt (ook onder mensen zonder ADHD) . De sluimerstand, cocoonen, terugtrekken of in Hibernation gaan.

Als zaken te druk worden, er veel stress is of er te veel prikkels zijn, hebben veel ADHD-ers soms de neiging om zich terug te trekken, ze gaan in de sluimerstand.De batterij is leeg, over het algemeen trekken ze zich terug in de veiligheid van hun eigen huis, gaat de telefoon uit, worden de mails niet meer gelezen en doen even niet meer mee met de maatschappij. Elke prikkel is er 1 te veel.  Er worden misschien wel dingen gedaan die ze kalmeren of ze even uit de realiteit laten stappen. Liggen op de bank en een berg films en/of series achter elkaar kijken, in de hyperfocus op een computerspel, boeken lezen, ect, ect. Deze tijd is echter niet zo plezierig als het lijkt, want een groot gevoel van angst en schaamte  voor de zaken die echt moeten gebeuren, en ontweken worden overheerst.

Wanneer de persoon in de sluimerstand zich weer sterk genoeg voelt (na een paar dagen, of weken), of de verantwoordelijkheden van het leven geven ze geen keuze meer, duiken ze opnieuw op. Ze herstellen de contacten met iedereen weer, en voelen zich over het algemeen erg beroerd over zichzelf. Ze beloven aan zichzelf en andere mensen dat het niet meer zal gebeuren.

Helaas is de sluimerstand meestal niet een succesvolle levensstrategie, het doet over het algemeen pijn aan iedereen die er bij betrokken is. En in plaats van dat de situatie beter wordt, zijn de problemen die de sluimerstand veroorzaakt hebben meestal gegroeid.

Niet iedereen met ADHD gaat in de sluimerstand… Maar als jij ook de neiging hebt en dit verhaal herkenbaar is, staan hier wat tips.

SluimerstandCreëer een plan om de schade te bepreken

Als je gevoelig bent voor de sluimerstand, is het niet realistisch om te verwachten dat het op een magische manier overgaat, ook al wil je dat wel heel graag.  De plan kan je het beste bedenken als je niet in de sluimerstand zit. Het bevat de acties die je kan nemen om te overkomen in de sluimerstand te komen als je hem aan voelt komen of de tijd te verkorten dat je erin zit.

Je kan de volgende dingen in je plan zetten:

 1. Praat met iemand.
  Deel met iemand wat er speelt in je leven. Dit kan een goede vriend zijn, een therapeut, of coach. Dit is een heel belangrijk om te doen, ook al voelt het waarschijnlijk als iets wat je helemaal niet wilt doen.
 2. Een actiegerichte todo lijst.
  Maak een lijst van alle zaken die je dwars zitten, stress geven of angst aanjagen. Breek deze op in kleine stapjes, zodat het minder overweldigend is. Je kan deze kleine acties eventueel ook doen met de persoon die je in punt 1 hebt betrokken.
  Deze acties betekenen je problemen vol aan te pakken, weer iets waar je waarschijnlijk helemaal geen zin in hebt. Maar, door ze aan te gaan zullen ze de problemen ook snel kleiner worden.
 3. Pak uitstel gedrag aan.
  Uitstel gedrag is dodelijk, lees ons artikel over uitstelgedrag om hier beter meer om te gaan.
 4. Opladen.
  Nadat je de problemen die je in de sluimerstand dreigen te duwen heb aangepakt (de bovenste 3 punten), gun jezelf ook de tijd om je batterij op te laden. Mensen met ADHD hebben de neiging om veel energie te verbruiken. Er is dan ook niets mis mee om jezelf een 1 of 2 dagen ‘rust’ te gunnen met bijvoorbeeld de telefoon uit en alleen maar films aan. Probeer dit echter wel overwogen te doen, en zorg dat de zaken lopen/doorlopen. Dan laad je de batterij wel weer op. Doe je dit niet, kost de onderduik periode je alleen maar meer energie.

Hibernate

  Deze tips kunnen je helpen je weer je gedreven zelf te voelen. Als jezelf ook tips en/of ervaringen hebt, deel deze dan met ons in de reacties.

 

 

1 reactie

 1. Carilari

  M.i. staat er niet per toeval een advertentie van een HSP-coach onderaan dit topic. AD(H)D heeft vele raakvlakken met HSP. Ik vraag me af of de diagnose AD(H)D vaak ten onrechte gesteld wordt bij HSP-ers.

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *