Student wil vrijspraak na veroordeling verkoop ritalin

Ritalin rechtzaak

Een universiteit student in Nieuw Zeeland is aangeklaagd voor het verkopen van Ritalin aan aan studenten. Hij gelooft dat hij ze hielp bij hun studie en wil daarom vrijspraak.

Druvi Patrick Rodrigo , 24 jaar oud, heeft onlangs ontdekt dat hij heeft attention-deficit hyperactivity disorder ( ADHD ) heeft, een aandoening behandeld met het medicijn methylfenidaat , verkocht onder de merknaam Ritalin.

HIj ging gisteren in beroep tegen zijn veroordeling, zijn 2de advocaat gaf in de verdediging aan dat zijn eerste advocaat zijn persoonlijke omstandigheden niet onderzocht heeft, en hem eenvoudig gemeld had dat hij niet in aanmerking kwam voor vrijspraak en dit verder ook niet geprobeerd heeft.

Hij bekende de eerste keer schuld in de rechtszaal voor het verkopen van een ‘classe B drugs” en werd werd veroordeeld voor 10 maanden huisarrest en 200 uur werkstraf.
De student aan de Otago University brak hiervoor zijn studie af om de straf uit te zitten. Na het uitzitten een uitvoeren van zijn straf kwam hij er achter dat er in Auckland een soortgelijke rechtszaak was geweest waar de verdachte is vrijgesproken. Hierna diende hij alsnog beroep in tegen de uitspraak.

De advocaat vertelde de rechters dat bij een correcte inschatting van de omstandigheden, inclusief de eerder, nog niet gediagnosticeerde ADHD, redenen waren voor vrijspraak.

Veroordeelde kunnen alsnog vragen voor een vrijspraak als de gevolgen van de veroordeling niet in verhouding zijn met het vergrijp.
Rodrigo begon met het gebruiken van Ritalin om zijn hoofd rustig te krijgen en te kunnen concentreren, daarnaast verkocht hij het middel aan 3 andere personen. Na eigen zeggen maar aan 1 persoon met winst. Hij wou de studenten helpen met studeren. De gemaakt winst is niet meer dan 300$ geweest en gebruikte hij voor het betalen van zijn eigen voorraad.

Achteraf is door een psycholoog de diagnose ADHD gesteld, dit moet als bewijs dienen dat de Ritalin gerechtvaardigd was. Rodrigo geeft ook aan niet goed nagedacht te hebben over de gevolgen van zijn daden, als hij eerder de diagnose had gehad had hij waarschijnlijk niet overgegaan tot verkopen van de Ritalin.

Als de veroordeling blijft staan, kan dit Rodrigo’s carrière beïnvloeden. Hij kan problemen krijgen met het bezoeken van familie in Canada en Amerika, en misschien ook met zijn thuisland Sri Lanka, melde zijn advocaat.

Justitie doet later uitspraak over deze zaak.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Snel naar