ADHD Kenmerken

ADHD Kenmerken

ADHD Kenmerken, de ene ADHD-er is de andere niet… Net als met ‘normale’ mensen zijn er tussen mensen met ADHD ook veel verschillen. Niet bij alle personen met zie je ADHD symptomen als; druk, impulsief of niet gefocust. Wel zijn er een hoop ‘ algemene’  ADHD kenmerken die je vaak kan aantreffen.

Veel voorkomende ADHD kenmerken.

 • Snel Afgeleid
  Een bekend kenmerk van ADHD is dat iemand met ADHD snel afgeleid kan zijn, iets kleins kan snel de aandacht verleggen. Iets kleins zien of horen kan hiervoor al de trigger zijn. Een langs vliegend blaadje, een brommer, het geluid van een CV die aanslaat of iets waar gewoon het oog op valt kan de ADHD-er al uit zijn concentratie halen. Zo kan het gebeuren dat iemand met ADHD met 10 dingen ‘tegelijk’ bezig is, zijn aandacht wordt dan steeds weer opnieuw verlegt.
  Hierdoor komt de persoon met ADHD chaotisch en vergeetachtig over, raken ze vaak iets kwijt en kunnen ze moeilijk en instructies opvolgen. Meestal is de ADHD-er helemaal niet vergeetachtig, maar slaat hij juist te veel op. Echter bestaat ook de Hyperfocus, waarbij het juist zeer moeilijk is om de ADHD-er uit zijn concentratie te halen.
 • Heeft de behoefte zich terug te trekkenADHD Kenmerken
  Een minder bekende onder de ADHD symptomen, is ook dat de persoon behoefte heeft zicht terug trekken. Dit komt vooral omdat het altijd maar binnen krijgen van alle prikkels erg vermoeiend kan zijn. Iemand met ADHD kan hierdoor stress ervaren en helemaal klaar zijn met de drukt. Dit met als resultaat dat de de persoon zich terugtrekt en prikkels vermijdt.  Hierdoor komt de persoon tot rust en  laadt de ADHD-er zichzelf ook vaak weer op, omdat hij regelmatig overspoeld word door alles wat er op hem afkomt. Lees hier ook meer over de symptonen van de  “sluimerstand” bij ADHD
 • Hyperfocus
  Als iemand met ADHD de juiste prikkels krijgt, of iets hem op dat moment heel erg interesseert, kan hij in de hyperfocus raken. Ipv snel afgeleid zijn, is hij of zij dan juist bijna niet meer af te leiden en volledig gefocust op wat hij of zij doet.  Meestal vergaat hierbij dan ook het besef van tijd en ruimte, en vind de ADHD-er zichzelf zomaar maar ergens diep in de nacht zich beseffende dat hij een aantal afspraken vergeten is. Dit kan voor andere mensen als verwarrend worden ervaren. Over algemeen kost het de persoon met ADHD veel moeite om de aandacht er bij te houden, terwijl hij in de hyperfocus juist zijn aandacht er niet meer afkrijgt. Dit is 1 van de ADHD symptomen die grote voor- en nadelen met zich mee kan brengen.
 • Moeite met wachten
  Wachten voor een pinautomaat, in de rij staan voor de kassa of wachten op de trein kan voor iemand met ADHD een hele opgave zijn. De aandacht is dan zeer makkelijk verlegt naar externe of interne prikkels, hierdoor lijkt, en is de ADHD-er erg ongeduldig.
 • Bewegelijk zijn
  Iemand met ADHD kan erg bewegelijk zijn, de persoon kan vaak moeilijk stil blijven zitten. Dit kan zich uiten door bijvoorbeeld veel te wiebelen met de benen, heen en weer gaan met het lichaam, tikken met een pen en niet echt stil  kunnen staan (heen en weer stappen) Volwassen hebben dit vaak met de jaren beter onder controle, ook kan er zijn om de energie op af te leiden, zoals een sleutelhanger waar mee gespeeld kan worden, of minder positief, roken. Ik zelf maak vaak gebruik gemaakt van iets wat in mijn broekzak zit, zoals een steentje of iets dergelijks. Dit is 1 van de bekendste onder de ADHD kenmerken (Alle Dagen Heel Druk)
 • Veel praten, in de rede vallen, niet naar andere luisteren
  Omdat het in het hoofd van een ADHD-er een drukte van jewelste is, en er bijna continu meerdere dingen afspelen en voorbij komen, kan de persoon er ineens wat uitgooien. Dit lijkt voor de gesprekspartner alsof er niet geluisterd wordt, maar dit is meestal wel het geval. De persoon met ADHD heeft veel gedachte tegelijk en achter elkaar opvolgend. Daardoor komt het voor de hij of zij de andere in de reden valt, simpelweg omdat ze gedachten verder zijn, of ook met andere zaken bezig zijn.
 • Impulsiviteit
  De meeste ADHD-er zijn zeer impulsief, vaak wordt er eerst gedaan en dan pas gedacht. De impulsieve prikkel kunnen over het algemeen moeilijk onderdrukt worden. Dit kan veroorzaken dat hij of zij zich in een gevaarlijke situatie stort, of in een onverwachts avontuur beland (positief of negatief). Ik zelf, vind dit 1 van de leukste onder de ADHD symptomen!