Timemanagement en ADHD: Prioriteiten stellen

Volwassenen met ADHD hebben vaak moeite met het stellen van prioriteiten. 1 van de redenen dat het zo lastig is komt omdat de hersenen vaak overeen komen met een popcorn machine; constant springen springen nieuwe ideeën en dingen nog te doen als ploppende  popcorn door het hoofd.

Als al deze interessante dingen voorbij blijven vliegen is het moeilijk te bepalen wat eerst moet. 

De definitie van prioriteren is:
‘De volgorde van belangrijkheid vaststellen.’

De grote vraag is dan…hoe beslis je wat het belangrijkst is?

Voor een ADHD-er is het aan te raden een stap terug te doen van de dagelijks drama’s en mini crisissen om uit te zoeken wat voor jou het belangrijkst is. Dit zijn de zaken waarover je met mensen gesproken hebt en de dingen waar je trots op bent om tijd aan te besteden. Bedenk je eigen BIG 5, gezondheid en familie horen daar vaak bij, de andere punten variëren met zaken die vooral van toepassing zijn op jou eigen situatie.

Als je eenmaal je BIG 5 hebt vastgesteld, zal het vaststellen van prioriteiten makkelijker worden. Bijvoorbeeld, als je gezondheid prio 1 heeft, en je wordt uitgenodigd voor een terrasje te pakken, terwijl je sporten ingepland had staat op die dag en dat tijdstip, is het een makkelijk beslissing om deze keer te bedanken voor het terras.

De BIG 5 zal vrij constant door je leven gaan. Echter is er niets zo veranderlijk als het leven, en zo ook niet je korte termijn doelen. Probeer elke 12 weken 3 prioriteiten uit te kiezen voor die periode, deze FLEXI 3, managen je korte termijn doelen. Dit kunnen dingen als een werk project of een verbouwing aan je huis zijn.

Wanneer je de BIG 5 en FLEXI 3 duidelijk heb, schrijf je ze op en bewaar deze op plekken die je vaak ziet. Zoals; je in je portemonnee , boven je bureau, aan de spiegel, enzovoort. Dan zal je ze niet gauw vergeten en ze in je hoofd geprent krijgen.

Duidelijk krijgen wat belangrijk is voor jou hoeft niet lang te duren, maar het helpt je snel en efficiënt te prioriteren, productiever te zijn en meer focus te geven op de dingen die het belangrijkst zijn voor jou.

1 reactie

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *