Vitaminen kunnen helpen bij ADHD

vitaminen en adhd

Bij onderzoek is ontdekt dat vitaminen en mineralen nuttig kunnen zijn bij ADHD.

Volwassen mensen met ADHD kregen in een test van 8 weken vitamine- en mineraalsupplementen toegediend. De mensen die meededen aan deze test lieten een kleine verbetering zien bij de ADHD symptomen. Het concentratie vermogen ging omhoog en de drukte werd wat minder (hyperactiviteit) Het betreft een kleinschalig onderzoek, dus moet er nog verder onderzocht worden of de resultaten goed betrouwbaar zijn.

Als uit verder onderzoek blijkt dat dit inderdaad een positief effect heeft, kan dit met mensen met ADHD helpen, vooral als de mensen slecht of niet reageren op medicijnen. Dit komt meld Professor Julia Rucklidge. In Nieuw Zeeland claimen psychologen dat bepaalde nutriƫnten zoals vitamine D, ijzer en calcium, de werken van de hersenen kunnen verbeteren. Dit geld echter ook voor mensen zonder ADHD.

Het onderzoek is gepubliceerd in ‘The British Journal of Psychiatry’ volgens het onderzoek zou het nemen van extra vitaminen en mineralen de ADHD-er kunnen helpen.
Tijden het onderzoek kregen 80 volwassen mensen met ADHD; vitamine D, foliumzuur, Vitamine B12, magnesium, ijzer, calcium, zink of een placebo. Na 8 weken bleek er er een verbetering te zijn in het concentratievermogen en vermindering van de hyperactiviteit bij de personen die de vitaminen kregen toegediend.

De effecten zijn kleiner als bij medicatie volgens psychologen van de University of Canterbury, maar kunnen toch helpen.

Philip Asherton, hoogleraar in de moleculaire psychologie aan het Institute of Psychiatry in Londen, vindt de bevindingen van het onderzoek interessant, maar volgens hem is er nog meer onderzoek nodig.Dit heeft hij aan de BBC gemeld.
Er zal meer en vooral grootschaliger onderzoek moeten worden uitgevoerd, voordat de supplementen daadwerkelijk als alternatieve behandeling kunnen worden aangeboden.

Tagged with:     ,