Wat is ADHD? Een uitleg

Wat is ADHD? Op deze pagina vind je een uitgebreide uitleg over ADHD. ( ADHD betekent; Attention Deficit Hyperactivity Disorder) In het Nederlands praten we over aandachts- en concentratieproblemen, impulsiviteit en overbeweeglijkheid.

Mensen met ADHD hebben een gebrek aan rem in een aantal hersengebieden die het motoriek het denken en de emoties regelen. Dit komt door dat mensen met ADHD een tekort hebben aan remstof die dopamine heet. Dopamine word nogmaals aangemaakt door zenuwcellen. Het wordt afgegeven in de hersenen om de prikkels te reguleren. Dopamine zorgt voor de overdracht van remmende prikkels van de ene naar de andere zenuwcel. Mensen met ADHD hebben een tekort aan dopamine, dus ook een tekort aan het remmen van de prikkels. Om deze reden komen bij alle ‘ prikkels’ binnen bij een persoon met ADHD.

Prikkels

Door dit gebrek aan remmende prikkels zijn mensen met ADHD heel erg prikkel gevoelig, vaak ook hoog sensitief. Alle prikkels komen tenslotte direct binnen en er is maar weinig wat een persoon met ADHD niet opmerkt.  Dit is ook de de uitleg dat mensen met ADHD ook makkelijke afleidbaar zijn en gevoelig voor stemmingen en/of stemmingswisselingen. Door het dopamine tekort hebben mensen met ADHD ook een gebrek aan remmingen op het denken, waardoor ze meestal wel heel goed creatieve verbanden kunnen leggen, maar vaak minder goed zijn in het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Dit zorgt er weer voor dat iemand met ADHD vaak moeite heeft met het leren van ‘ gewone’ dingen als tafels, spelling en het bijhouden van zichzelf en hun omgeving.

Druk

Ook is er vaak een gebrek aan remmingen op hun motoriek en impulsen, waardoor ze onhandig kunnen zijn, denk bijvoorbeeld aan een houterig handschrift  en bijvoorbeeld eerst iets doen en daarna er pas over nadenken. Hierdoor kunnen ze zich zelfs nogal eens in de problemen werken. Dit is ook de reden van het vaak drukke en impulsieve gedrag van de persoon met ADHD

RelatedPost

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Snel naar